In de jaren zestig van vorige eeuw vonden er in Okegem verscheidene sportactiviteiten plaats. In de Mededelingen publiceerden wij enkele foto’s over de cyclocross (1961) en de verscheidene voetbalmatchen tussen de vrouwen (1971)[1]. Een sportmanifestatie die weinigen zich nog zullen herinneren was het Europees Kampioenschap Catch dat plaatsvond op 23 augustus 1969. Het was opnieuw Willy De Boitselier die het initiatief nam om een dergelijk kampioenschap te organiseren. Bij een bezoek aan de Foor te Brussel had hij een contract in de wacht gesleept om die internationale vedetten naar Okegem te krijgen. 

Catch is een spectaculaire gevechtssport die zich in een ring afspeelt. De deelnemers creëren een show met vermaak door een vechtsportwedstrijd te simuleren. Die vindt zijn oorsprong in de tijd van de reizende kermisshows en werd zeer populair in de jaren zestig van vorige eeuw. Vooral in Frankrijk die het regelmatig op de Franse zender (toen Rijsel genoemd) uitzond. 

Voor de financiering werden de handelaars van Okegem aangesproken. In het reclameboekje dat in die tijd werd uitgegeven valt het grote aantal beenhouwers op die toen een zaak hadden te Okegem. Ieder van hen trachtte op zijn manier “de beste biefsteak” aan te prijzen. Het ganse gebeuren had plaats op het terrein van Van der Poorten (aan de Kerk) in een tent. De zeshonderd toeschouwers zagen hoe de ‘Witte Engel’ Europees kampioen werd bij de zwaargewichten en ‘Le Petit duc Maratta’ de titel veroverde bij de lichtgewichten.

Op het programma stond ook nog een dansavond vermeld met het orkest ‘The Light Fire’, de winnaars van de ‘Gouden mikro’ in die tijd. Will Tura en het Tura-sextet sloten op maandag de 4de bierfeesten af met een voor Okegem massale opkomst van negenhonderd toeschouwers!

[1] Beelden uit het Okegem van onze voorouders, in Mededelingen Heemkring Okegem, 33ste jg., 2008, nr. 4, blz. 86-97.